Alles over de kosten van het rijexamen en rijlessen

Kosten rijexamen

Ben je van plan om binnenkort je rijbewijs te halen? Dan zul je wat geld moeten sparen waarmee je de lessen, het theorie-examen en de kosten van het rijexamen kunt betalen. Lees hier meer over de kosten van het rijexamen, de rijlessen zelf en over goede manieren om te sparen.

De kosten van het rijexamen

De kosten van een rijexamen zijn ongeveer € 120,-. Deze kosten zijn voor iedereen hetzelfde. In 2022 zijn de kosten met € 2,50 verhoogd door het CBR, waarschijnlijk vanwege de inflatie. Gelukkig zijn deze kosten eenmalig als je direct slaagt voor je examen. Soms kun je bij een aanbieder van je rijlessen een gratis herexamen in je pakket erbij nemen, handig als je een wat meer gerust gevoel wilt voor je examen. Andere aanbieders geven je korting of gaan er gewoon vanuit dat jij in één keer slaagt. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en je voldoende lessen hebt genomen, dan blijven de kosten laag.

De kosten voor de rijlessen

Uiteraard zul je ook moeten betalen voor de rijlessen. Meestal liggen de kosten tussen de € 30,- en de € 50,- per les. Dit is afhankelijk van de rijschool en hoe lang de lessen duren. Zo zul je iets meer betalen voor een les van anderhalf uur dan voor een les van een uurtje. Je kunt diverse aanbieders vergelijken om te zien welke het meest geschikt is voor jou. Soms krijg je ook korting als je een volledig pakket neemt in plaats van een paar lessen. Begin in ieder geval met een proefles om te kijken of je je prettig voelt bij de rijinstructeur. Misschien heb je ook wel een voorkeur voor het type auto waarin je wil rijden, daar kun je ook nog meer voor betalen.

Sparen voor de kosten van het rijexamen

Het is handig om een volledig pakket met rijlessen te kopen, zodat je zeker weet dat je al je lessen meteen kunt inplannen en kunt doorpakken. Daarom is het een goed idee om eerst eens te sparen voor een rijlespakket. Zet elke maand of elke week wat opzij voor je rijlessen, het rijexamen en eventueel je theorie als je die nog niet hebt behaald. Als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel geld je bij elkaar moet sparen, kun je altijd even bellen naar de rijschool. Na een proefles kun je vaak ook een inschatting maken van het aantal lessen dat je nodig hebt.

Conclusie

De kosten van het rijexamen liggen op ongeveer € 120,-, de kosten van de rijlessen verschillen per aanbieder. Informeer goed bij de rijschool en kijk wat het beste bij jou past.